Wat is een Biogarantie-winkel?

Helemaal zeker in de Biogarantie-winkel

Daar sta je dan, in de winkel. Lekker bio kopen! Op een verpakt product kan je gemakkelijk checken of er een biolabel op staat. Maar hoe weet je héél zeker dat de onverpakte producten, zoals brood en groenten en fruit, ook zeker bio zijn?

Elke winkel die onverpakte biovoeding verkoopt, moet zich daarvoor wettelijk verplicht laten controleren. Deze controle garandeert dat wat aangeduid staat als bio, het ook effectief is. Maar met deze controle weet je als klant nog niet of deze winkel dan een echte biowinkel is, in de zin dat het assortiment bijna helemaal bio is, er veel verswaren in aanbod zijn en het onderscheid tussen bio en niet-bio helder is.

Het Belgische privé-label Biogarantie voorziet daarom een apart Biogarantie-winkelkeurmerk voor winkels. Een winkel met dit keurmerk garandeert een groot assortiment voeding (min. 70% van het volledig aanbod), waarvan het grootste deel (min. 80 %) biologisch gecertificeerde producten zijn. Deze winkel vindt het ook belangrijk dat je als klant de garantie krijgt dat de onverpakte producten ook bio zijn. Bovendien is hier het assortiment brood, groenten en fruit, vlees en vleesvervangers, zuivel en eieren, versbereide gerechten volledig bio.

Als de Biogarantie-winkel iets aanbiedt dat niet bio is, toont ze dat ook heel duidelijk aan haar klanten. Er is dus op het etiket bij het schap een duidelijk onderscheid tussen biologische en niet-biologische producten. Zo ben je echt zeker. Da’s met een gerust hart boodschappen doen!

Bovendien gaat de Biogarantie-winkel ook voor bio op volle kracht, want ze streeft naar maximale sociale, ecologische en economische duurzaamheid. Je kan altijd je vragen over bio of Biogarantie stellen aan de winkelier, hij of zij weet raad en zal je graag verder helpen.

Een Biogarantie-winkel herken je aan een Biogarantie-sticker bij de ingang.

Het Biogarantie-keurmerk wordt pas toegekend na controle en certificering door één van de drie bevoegde controleorganisaties Tüv Nord Integra, Certisys of Quality Partner.

Vind een Biogarantie-winkel in jouw buurt op www.biomijnnatuur.be/biopunten (het Biogarantie-logo verschijnt op de winkelfiche!).

29