FAQ's

Wat zijn de mogelijkheden en verplichtingen voor de zichtbaarheid van het Biogarantie-label in mijn foodservice zaak?

Als Biogarantie-houder actief als foodservice, ben je verplicht het aangereikte Biogarantie-materiaal te etaleren op een plaats goed zichtbaar en leesbaar voor je klanten. Bedoeld worden het certificaat in de houten houder en de affiche. Indien je ook recht hebt op een raamsticker (bij de Biogarantie-optie 1) breng je deze aan op of in de directe nabijheid van de voornaamste toegangsdeur.

Hoe weet ik welke van de vijf certificatie-opties ik best kies voor mijn zaak?

Foodservice bedrijven zijn vaak heel verschillend. Voor een persoonlijk advies maak je best een afspraak met een controleur van een controleorganisatie. Hij/zij kan jou verder adviseren over de meest haalbare en wenselijke optie voor jouw zaak. Later kan je nog steeds van optie wisselen. Je kan ook opties combineren. Je kan bijvoorbeeld garanderen aan je klanten dat alle gebruikte verse groenten steeds van biologische landbouw afkomstig zijn (optie 3) en dat je bovendien zorgt voor minstens 50 % bio-ingrediënten in totaal (optie 4).

Hoe mag ik het Biogarantie-label in mijn eigen communicatie en promotie gebruiken?

Dit hangt af van welke Biogarantie-optie(s) je kiest als Biogarantie-foodservice. Elke optie geeft je bepaalde rechten geeft om het label te gebruiken in je promotie. In het lastenboek van Biogarantie staat per optie vermeld op welke manier je het label mag gebruiken op menukaarten.

Verder mag je in alle eigen publicaties en communicatietools vermelden dat je het Biogarantie-certificaat verkregen hebt, met duidelijke vermelding van de gekozen optie(s). Je mag indien gewenst bij deze bekendmaking ook een afbeelding van het Biogarantie-label gebruiken. Opgelet, dit mag echter niet direct gekoppeld worden aan je bedrijfsnaam.

Geldt er een andere situatie voor foodservices in Wallonië en Brussel?

De lidstaten of regio’s in Europa zijn vrij om ofwel een wetgeving te voorzien, of met een privé-lastenboek zoals Biogarantie criteria te voorzien. Het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest zijn dus ieder vrij om een bepaalde manier te kiezen. Op dit moment resulteert dat in een verschillende situatie. In het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat nu een verplichte controle voor foodservices. Een foodservice mag daar dus niets als 'bio' verkopen zonder zich verplicht te laten controleren en certificeren. Brussel en Wallonië gebruiken nu de regels in het Biogarantie-lastenboek voor de verplichte controle en certificatie van Brusselse en Waalse foodservices. Let dus op, wanneer je in het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest enkel kiest voor het biocertificaat zonder een Biogarantie-certificaat, mag je in geen geval en op geen enkele plaats het Biogarantie-label gebruiken of vermelden.

Hoe weet ik of een ander biobedrijf Biogarantie-houder is? Of hoe vind ik zo'n bedrijf?

Op de online BioBedrijvenGids kan je handig en snel biobedrijven vinden en kijken of ze Biogarantie-houder zijn. Je kan hier ook omgekeerd zoeken op Biogarantie, eventueel gecombineerd met een product of dienst. Vind je toch niet wat je zoekt? Neem dan contact op met het onthaal van BioForum Vlaanderen